Történetünk

A Meleg Szív Egyesület tagjai és önkéntesei közül többen a 2015 októberében alakult Tápióbicskei Roma Nemzetiségi Önkormányzat (TNRŐ) tagjai és segítői voltak. Ugyan a nemrég alapított egyesületünk szervezeti és jogi szempontból még újnak számít, de mivel – mind a résztvevők személyét, mind a települési önkormányzattal való együttműködés tartalmát és minőségét tekintve – a folytonosság adott, ezért tevékenységünk a TRNŐ folytatásának tekinthető. Ezért ezeket is bemutatjuk az alábbiakban.

2015-2017

A TRNÖ tevékenysége kezdettől fogva a hátrányos helyzetű gyerekek iskolai felzárkóztatásának segítésére és az adományok gyűjtésére és a településen élő szegény családok részére történő szétosztására fókuszálódott. A felzárkóztató foglalkozások Tápióbicske közepén található„Foglalkoztató Házban” történtek, melyet a települési önkormányzat adott át a TRNÖ-nek. Az épületet a TRNŐ tette használatra alkalmassá. A négyhelységes épületben két szobát kifejezetten oktatásra, felzárkóztatásra rendeztünk be, ami tökéletes helyszín volt a készségek fejlesztéséhez, a játékhoz és természetesen a tanuláshoz.
A felzárkóztatásra a helyi általános iskola ajánlott gyerekeket. Átlagosan tizenketten (8-14 évesek) jártak rendszeresen a foglalkoztató házba, hetente kétszer (néha háromszor) hétköznap délután és szombatonként. A foglalkozásokat egy félállású pedagógus vezette és alkalmanként bekapcsolódtak önkéntesek is. Kezdetben arra figyeltünk, hogy a gyerekek szívesen jöjjenek és hogy jól érezzék magukat az új közösségben. Fokozatosan egyre nagyobb hangsúlyt kapott a tanulás és az egymás segítése. Ennek eredményeként lassan kezd kialakulni egy mentori rendszer a gyerekek között, vagyis az idősebbek segítenek a kisebbeknek. A felzárkóztató foglalkozások határozottan sikeresek, amit az iskolai visszajelzések is igazolnak.
A fentieken kívül néhány gyereknek nyaralást, nyári tábort szerveztünk, Karácsonykor, Mikuláskor és gyermeknapokon ünnepségek voltak. Ilyenkor mindig volt ajándékosztás is.
Az adományok gyűjtése és szétosztása folyamatos tevékenységünk volt. Nehéz lenne felsoroloni hányan támogattak minket élelmiszerrel, ruhákkal, cipőkkel, tüzelővel. Ezeket kb. XXX rászorulónak továbbítottuk. „Szeretet csomagjainkat” az ország más pontjaira is eljuttattuk, például Csenyétére, az ország legszegényebb falujába is. Többször vittünk adományt a szlovákiai Szepsibe is.

2018-2019

Ebben az időszakban folytattuk és rovább bővítettük korábbi tevékenységeinket. Kapcsolati hálónk szélesedésével lehetőségeink kibővültek és ezzel egy időben a támogatottak köre is kitágult. Csak két példa: a Foglalkoztató Házba számítógépeket kaptunk a Buddhista Missziótól, Hollandiából pedig több csomagban cipőket.

2020 –

2019-ben úgy láttuk, hogy a szervezeti változtatással tágul a mozgásterünk ezáltal több rászorulónak tudunk majd segíteni. Önkormányzati mandátumunk lejártával úgy döntöttünk, hogy egyesületi formában folytatjuk tevékenységünket Hosszú előkészítő munka után 2019. augusztus 27-én alakult meg a Meleg Szív Egyesület. Frissen alakult egyesületünknek az indulás jól sikerült. Folytatjuk korábban megkezdett munkánkat, új partnerekkel léptünk kapcsolatba, új pályázati lehetőségek nyílnak és ezekkel párhuzamosan ismertségünk is növekszik.

Első projektként adománygyűjtést szerveztünk a karácsonyi ünnepekre. „Egy Tábla Szeretet” akciónkhoz népszerű énekesek, előadóművészeik is arcukat adták. Közel 700 tábla csokoládé gyűlt össze, sok más adomány mellett. Ezekből több mint negyven rászoruló család mellett a következő intézmények részesültek:
– Pándi Általános Iskola 
– Pándi Napköziotthonos Óvoda 
– Tápiónbicskei Földváry Károly Általános Iskola
– Tápióbicskei Gyermeklánc Óvoda